onsdag 26 januari 2011

Cloud strategy briefing 101

Check out this SlideShare Presentation:

måndag 24 januari 2011

Molnen fångade i ett par meningar

Australiens regering tar ett stort grepp kring molnet, precis som rapporterat i ett tidigare inlägg på din favoritplats. Här har jag saxat ut lite om deras syfte, vilket är en extremt bra sammanfattning om varför en nationell policy är relevant:

International governments such as the United States, the United Kingdom, Canada, and New Zealand, like the Australian Government, see cloud services as an opportunity to improve business outcomes through eliminating redundancy, increasing agility and providing information and communication technology (ICT) services at a potentially cheaper cost.

Australiens myndigheter tar ledningen in i molnet

Finansdepartementet i Australien har på uppdrag av den australiensiska regeringen konsulterat landets myndigheter och nu presenterat ett första utkast till nationell molnstrategi. I den skrivelsen beskrivs den nationella policyn och det är ett antal värdeord som agerar som ledstjärnor:

  • Myndigheter kan välja molntjänster om de visar sig vara kostnadseffektiva, funktionella och tillräckligt säkra
  • I policyn finns vägledning inför beslut
  • Dessutom är ett antal områden belysta som tydligt visar på styrkor och svagheter med molntjänster

Dessutom pekar finansdepartementet tydligt på att visa kritiska myndighetstjänster inte är kandidater för molntjänster i dagsläget. Istället har man tagit höjd för en fortsatt stimulans i molnutveckling för att så småningom även kunna vara vägledande för den formen av kritiska myndighetstillämpningar.

Det är den här formen av tydliga policyformuleringar som skapar konstruktiv grund för att bygga vägar som leder framåt.

fredag 21 januari 2011

fredag 14 januari 2011

Salesforce goes Facebook

Salesforce har köpt realtidskommunikationsföretaget DimDim. Enligt CEO för Salesforce, Marc Benioff, är köpet ämnat att göra ett Enterprise Facebook av Chatter.

Dessutom försöker bolaget lansera konceptet Cloud2. Köpet av DimDim verkar vettigt. Produkten är enkel att använda och har erbjudits till ett kostnadseffektivt pris. Begreppet Cloud2 känns lite krystat och får ses som ett lätt skämtsamt inlägg.

Gartners förståelse för molnet ifrågasatt

Den 22 december släppte Gartner en Magisk Kvadrant kallad "Cloud Infrastructure as a Service and Web Hosting". Tyvärr blandas äpplen och vitkål i jämförelsen, vilket har lett till kritik från flera håll. På CloudTweaks har Simon Ellis gjort ett inlägg där han ifrågasätter om Gartner förstår vad molnet är.

Personligen tycker jag att den här kvadranten sätter fingret på ett tort dilemma: När övergår hosting/co-location till molnet? Gartner är ett företag som har mycket bra analyser och ett inflytande som är odiskutabelt. Just den här magiska kvadranten är inte speciellt lyckad och min förhoppning är att Gartner gör om kvadranten för att vara mera rättvisande genom jämförelse av likvärdiga erbjudanden.

onsdag 5 januari 2011

Amazon AppStore kan bli lyftet för Android

Amazon lanserar nu en utvecklarportal för Andorid-appar. TechCrunch rapporterar ingående om satsningen för den som vill läsa alla detaljer. CloudAdvisor har länge följt Amazon, faktiskt ända sedan lanseringen 1995. Det som har fascinerat mig sedan start är en nätbokhandlares innovativa nyttjande av tekniken för att skapa ett mervärde och upplevelse för kunden. Nu ser jag att Amazon tar "app"-begreppet ett steg vidare.

Genom sitt rekommendationssystem har bokköparen kunnat se vad likasinnade har handlat, förutom den aktuella varan. Amazon skapade också tidigt en plattform för kundrecensioner. På så vis kan du hitta likasinnade och även läsa vad de tycker om produkten innan du handlar. Nu kommer motsvarande kopplingar att göras mellan fysiskt gods och Android-Appar.

En annan häftig detalj är Amazons prissättningsfilosofi. Den utvecklare som skickar in en applikation till Amazon AppStore sätter ett marknadspris. Om Amazon anser att applikationen av någon anledning ska kosta mindre (eller vara helt gratis), förbehåller de sig rätten att justera priset. Utvecklaren får då 20 % av sitt satta utpris.

Konsekvenser?
Troligen blir det här ett stort lyft för Android. Apple har hittills stått för en stor del av innovationen när det gäller kopplingen mellan fysiskt gods och smarta nättjänster (iPod/iTunes, iPhone/iPad/AppStore). Genom ett väl inarbetat system för kundrekommendationer och kundrecensioner kan Amazon ge en extra dimension åt Google. Dessutom finns sedan tidigare en koppling mellan Amazon och Facebook, som även den innebär en öppning för Googles räkning.

Oavsett konsekvenser kan jag inte låta bli att imponeras av Amazons affärsutvecklare. De hittar ständigt nya vägar för att korsa den fysiska världen med dess virtuella tvilling.