onsdag 8 juni 2011

Apple iCloud - sent ska fruktälskaren vakna

Apple´s CEO Steve Jobs lanserade innehållet i molntjänsten iCloud här om kvällen på företagets utvecklarkonferens. Tillgängligheten uppges vara under hösten. Cloud Magazine har gjort en bra sammanfattning över vad iCloud är för något. Gartner rosar iCloud, vilket du kan se på YouTube. Personligen konstaterar jag att Apple äntligen har vaknat och gör det som Microsoft har talat om många år nu, fast i ny kostym. Jag pratar förstås om Microsofts molnstrategi Software + Services.

Till skillnad från Microsoft, som behöver bevaka intäkterna från kassakorna Windows, Office och Sharepoint, gör Apple en molnsatsning som bevakar företagets intressen som hårdvarukrängare. Det är ett strategiskt riktigt steg att ta för gänget i Cupertino. Genom sina avtal med medieindustrin har de visat prov på kreativitet, nytänkande och en operativ förmåga som få besitter. Det är just iTunes i molnet som kommer att särskilja Apple från andra aktörer, även Spotify. Nästa steg som jag ser med spänning an mot är avtal med filmindustrin, motsvarande iTunes. AppleTV in the cloud bör med stor sannolik vara nästa stora landvinning och innovativa paketering. Som konsument blir allting enklare. Molnet blir en naturligt inbakad del i nästa Applepryl och jag behöver inte fundera över vad molnet är. Nyttan finns där.

Med den paketering som Apple jobbar med tilltalar man konsumentmarknaden stort. Det återstår att se ifall företaget gör någon form av företagsanpassning av sina molntjänster.

Självdeklaration: Jag är en Appleanvändare med en iMac, MacBook Pro, iPhone 4 (vit) och snart en iPad 2 (med all säkerhet vit).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar