måndag 28 mars 2011

Kåseri - Utmaningarna för molnadoption

Senaste veckorna har varit extremt händelserika och fyllda med erfarenheter. Kan inte låta bli att reflektera lite över frågor om molnets vara eller icke-vara. Jag har själv en lång resa bakom mig fram till idag och det här inlägget är ett litet kåseri om min egen resa. Den började i oktober 2006 då jag höll ett "keynote"-tal på en internationell konferens i Goa, Indien. Hösten 2008 uttrycker jag en första skepsis i bloggilnlägget "Avskaffa personligheten och segla in i molnen". För att göra något eget bidrag var jag arkitekt till Cloud Sweden för lite drygt ett år sedan. Ett blogginlägg från 9 mars 2010 visar på en förväntansfull attityd.

Vad är dagsstatus? Beror på vilken sida du står på.

Tillhör du skaran molnfantaster som har sett möjligheterna och sprider nu evangeliet? Det finns ett antal mänskliga effekter som du behöver ta hänsyn till:

  • Många förstår över huvudtaget inte. Vi är människor och vänjer oss vid att saker ska fungera på ett visst sätt och i den lunken är det svårt att förstå varför något annat sätt skulle vara nödvändigt. En utvecklingschef på Facit sa följande: "Aldrig någonsin kan en elektronisk räknemaskin ersätta Facits högkvalitativa mekaniska räknemaskiner!"
  • Många har legitima frågor om säkerhet och risker. Kontrollmöjligheterna är mindre i molnet, men ansvaret är fortfarande fullständigt. Säkerhet, format, integritet och regleringar är saker som inte kan kompromissas med.
  • Nymodigheten molnet hotar jobbet. Oro för att bli av med jobbet och inte vara behövd är vanligt. Oavsett vad någon som påverkas påstår finns inga facit skrivna idag. Växeltelefonisten som kopplar samtal försvann "över en natt" när den digitala telefonväxeln lanserades (som ett exempel).
  • Acceptansen kommer, men användningen uteblir under lång tid. När Internet var ett relativt nytt begrepp för gemene man insåg många värdet med att söka efter information, publicera information och på annat sätt nå insikter/fördelar. När internetbanken lanserades insåg många nyttan med att slippa stå i köer, fylla i lappar och passa snävt tilltagna öppettider. Ändå dröjde det ett bra tag innan den stora massan började använda sig av internetbanken. 
Tillhör du istället skaran skeptiker som inte har sett värdet med molnet? Det finns ett antal saker att ta hänsyn till:

  • Alla vill äga begreppet, men få förstår hur. Som med varje hajp kommer många att kalla sina produkter/tjänster för det namn som rådande hajpen handlar om. Att måla läppstift på en gris och marknadsföra den som fotomodell gör inte grisen mindre grisig. Knepet är att hitta långsiktiga samtalspartner som lämnar grisen hemma.
  • Förklaringsmodell som utgår ifrån just dina behov saknas. Molnet är elastiskt, skalbart, behovsstyrt, kräver inga investeringar och en hel massa andra superlativ. Du saknar vettiga argument som tar hänsyn till din organisations förhållande till omvärlden (SWOT), kompetensbasen, kärnprocesser, indirekta nyttoeffekter och ifall du egentligen behöver något annat än fluff för just den specifika lösningen.
  • Säkerheten är fortfarande otydlig. Mängder av frågetecken, tips, idéer och teorier presenteras titt som tätt. Fortfarande saknas handfasta råd om praktisk säkerhetsledning, styrning och uppföljning.
Resan fortsätter och jag inser att både fantaster och skeptiker ser molnmigreringen som ett pågående skifte. Ser fram emot att få reflektera över det hela två år från nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar