måndag 27 september 2010

Dödsstöten för det öppna Internet

Nästa år kommer Obama att lägga fram ett förslag till kongressen som innebär att öppenheten på Internet hotas. Molntjänster, Facebook, Twitter, Skype, SSL-certifikat är alla exempel på tjänster som kan komma att avlyssnas av FBI, NSA eller andra myndigheter i USA. The New York Times rapporterar i en artikel.

Jag kommer att läsa på och fortlöpande fylla på med information.

Säkerhet i webbläsare

Webbläsaren är för många den viktigaste programvaran och allt fler väljer medvetet vilken webbläsare de vill använda. Genom åren har brister i webbläsare öppnat för olika former av attacker. För alla som vill läsa mer om webbläsarsäkerhet finns en mycket intressant sida hos Google. Där finns även koden som används för testerna att tillgå.

Co-trendspanare sökes

Det är högkonjunktur för egen del. Många intressanta engagemang som rådgivare, konsult, föreläsare, skribent och nätverksdrivare är några av alla glädjeämnen.
Ett område som jag verkligen ser stor potential i är de Trendspaningar jag gör för DF Kompetens. Nu har jag gjort ett upprop för att få med flera smartskallar i arbetet. Kan jag locka någon i den här kunniga skaran?

predrag trendspaning

fredag 24 september 2010

Cecilia Malmström öppningstalar på Internetdagarna 2010

Cecilia Malmström är en av öppningstalarna på Internetdagarna 2010. Hon intervjuas inför sitt framträdande och antar en vettig inställning mot svåra frågeställningar. Personligen kommer jag att lyssna med stor behållning. En hel del av frågeställningarna som EU ska hantera är viktiga för Molnets framtida utveckling.

Cloud Sweden nu på Facebook

Kompetensgruppen Cloud Sweden finns nu på Facebook. Idag är det nära 600 medlemmar i gruppen och arbetsgrupperna arbetar febrilt med att ta fram material. Målet är att stärka beställarsidan, det vill säga kunden, i molnkompetens. Gå med i gruppen och sprid din kompetens vidare.




onsdag 22 september 2010

Presentation i Google Docs

Har nu gjort min första offentliga presentation i Google Docs. Ett spontantänk för snabba och kreativa möten för Cloud Sweden. Kul att publicera direkt i molnet.

IT-avdelningen tar molnvägen in i din dator

Ser fram emot Microsoft Cloud Summit den 4 oktober. Speciellt nyfiken är jag på Intune. Men, det är bara för den som har Windows 7.

fredag 17 september 2010

Internetsoffan nu på Youtube

Att bli med Google Docs

Att skriva om molnet är både stimulerande, utmanande och ibland näst intill omöjligt. Allt hänger samman: Det händer så mycket på en gång att jag periodvis får svårt att fokusera på uppgiften. Utöver att hänga med i utvecklingen handlar det om att ta sig tiden att formulera tankar, sammanhang, risker, möjligheter och tillämpa det som redan finns (inget enskilt fenomen för molnet). En stor del av min tillvaro som rådgivare, konsult och föreläsare handlar om att dokumentera tillvaron. Det är rapporter, affärsförslag, presentationer, manusutkast till böcker/föreläsningar/blogginlägg och alla de där idéerna till YouTube som ska realiseras (men som oftast får stå tillbaka för det som betalar lönen).

Nu har jag beslutat för att leva än mer i molnet. All information som inte rör mina klienter kommer jag nu att bearbeta i Google Docs. Allt som rör mig som person och mitt företag kommer att behandlas i molnet. Så här ser min planerade produktionspipeline ut de närmaste 60 dagarna:


Eftersom jag är en varm anhängare av Creative Commons kommer jag att släppa mitt arbete under en licens som heter Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License. Det är den licens som sajten Cloud Advisor redan använder sig av.

Min förhoppning är att praktiskt förstå riskerna och möjligheterna som jag skriver om. Tips, tankar? Du vet var jag finns.

Slutligen kommer min första teckning i Google Docs:


torsdag 16 september 2010

Microsoft Cloud Summit 2010

Nu har jag precis registrerat mig. Microsoft Cloud Summit 2010 bjuder på en intressant agenda med högintressanta talare. Steve Ballmer och Kristina Askstedt är på plats, bland annat. Jag är på plats och tar gärna ett mingel med "cloudare" :)

onsdag 15 september 2010

Cloud Sweden levererar extremt bra material

Arbetsgruppen "Säkerhet & Juridik" har genom gediget arbete tagit fram ett första material som tittar på säkerhet och digitalt bevarande i molnet. Teamet bakom dokumentet är:


Granskningsprocessen (kollegial utvärdering) har innefattat ytterligare ett 70-tal personer. Gruppen har gjort ett mycket gediget arbete för att lyfta fram olika aspekter och gjort en kategorisering i nivåer:

  • Strategisk nivå som behöver blanda in ledningsgruppen
  • Taktisk nivå som berör funktions- och/eller processansvariga inom verksamheten
  • Operativ nivå som berör avdelning/grupp
Förhoppningsvis kommer snart en serie seminarier och workshops baserade på materialet. Det finns mycket godbitar att plocka ut och skapa riktlinjer för sin organisations molnsatsningar.


tisdag 14 september 2010

Talkshow inför Internetdagarna

På torsdag den 16/9 klockan 16.30 sänder .SE en talkshow live. Jag får förmånen att diskutera säkerhet och molntjänster med Anne-Marie Eklund-Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på .SE. Orsaken är att jag ombetts vara moderator för ett pass om säkerhet i molnet under Internetdagarna 2010. Min ambition i soffan är att bjuda på lite "sneak previews" kring frågeställningar som jag kommer att ta upp under konferensen.

Du kan även preppa mig med dina frågor som just du har, men inte har fått något svar på. Lämna kommentar på bloggen eller kontakta mig på predrag[at]mynethouse[dot]se

Så, alla som är intresserade av molnen, säkerhet och allt där emellan tunar in sin favoritwebbläsare.

måndag 13 september 2010

Webinar om TCO i molnet

Att förstå de totala kostnaderna (TCO) i molnet låter sig inte göras i en handvändning. En webinar finns som hjälp för dig som vill försöka. Klicka bara på bilden så kommer du till en drygt 40 minuter lång presentation.

söndag 12 september 2010

Lathund om information i molnet

Den absolut vanligaste farhågan i fråga om molnet handlar om informationslagring. Jag har sammanställt en enkel liten lathund som handlar om informationssmartness = Kan du svaret på frågorna är det fritt fram att lägga information i molnet! Jag väljer att kalla lathunden för den fina förkortningen SATBAD:

Skapa
Använda
Transportera
Bevara
Arkivera
Destruera

Nu till frågeställningarna:

Skapa: Finns ägare till information och klassificeras informationen? Finns ramverk/rutiner för att hantera ägarskapen i molnet?

Använda: Delas information med tredje part? Används information i enlighet med principen för inhämtningen? 

Transportera: Sker överföringen till molnet via publikt Internet? Skyddas kanalen på något vis? Krypteras information med viss klassning? Sätts/efterlevs uppsatta regler för åtkomst?

Bevara: Finns kontroller så att individbehörighet sker genom "need-to-know"? Hur strukutreras/lagras informationen så att organisationen kan nå den i framtiden? Krypteringsförfarandet?

Arkivera: Finns krav på tidsbegränsning i lagring? Finns full support hos molnleverantör för långtidslagring och nyckelarkivering (vid krypterad långtidslagring)? Datalagringstider konsistenta mellan leverantör och organisationens krav?

Destruera: Har molnleverantören dokumenterade rutiner för datadestruktion? Hur säkerställer du fullständig destruering?






Cloud Advisor version 2.0 lanseras

Jag har ägnat mycket tid (understatement) åt att etablera Cloud Sweden och signalerade tidigare om att Cloud Advisor tar semester. Nu är den semestern slut och det är dags att återgå till verkligheten. En verklighet som håller mycket moln i famnen. Engagemangen ser helt annorlunda ut idag, jämfört med för ett år sedan. Nu är det konkreta och verksamhetsdrivande frågor som formar agendan. Därför tar jag nu och formar Cloud Advisor efter rådande förhållanden. Den nya versionen varvar konkreta råd med lathundar och slänger då och då in nyheter av intresse. Utan vidare texter förklarar jag härmed Cloud Advisor 2.0 öppnat!